Rasstandard för Welsh Cob

Fakta om Welsh Cob

Welshraserna är indelade i sektioner; A, B, C, D samt Partbred och ordet sektioner är enbart ett annat namn för en enskilda rasen. Sektioner är alltså inte samma sak som kategoriindelning som görs med tanke på en ponnys mankhöjd. Till exempel kan en sektion B (Welshponny) tillhöra kategori C (130,1-140,0 cm) och en sektion D (Welsh Cob) kan vara en stor häst.

Sektion A: Welsh Mountain  (tidigare stamboksbeteckn.: RWM)

Sektion B: Welshponny  (RW)

Sektion C: Welshponny av Cobtyp  (RWC)

Sektion D: Welsh Cob  (RWD)

Welsh Partbred: Ponny/häst med minst 12,5% Welshblod

Anglo Welsh: Fullblod X Welsh samt Anglo Welsh X Anglo

                       Welsh, minst 12,5% Welshblod

Welsh Cob sektion D - Idhults Aries

Om man korsar en Welsh Cob med någon av de andra welshsektionerna så får man antingen en Welshponny av Cobtyp eller en Welsh Cob. Om avkomman blir 137,3 cm eller högre registreras den som en Welsh Cob och blir den 137,2 cm eller lägre registreras den som en Welshponny av Cobtyp. Att korsa en Welshponny (sek B) med en Welsh Cob (sek D) är inte önskvärt och dessa korsningar bör inte användas i Welsh Cob aveln. De kan däremot bli bra tävlingsponnyer men ska då ses som en "slutprodukt".

Resultat vid korsning mellan welshsektionerna:

Welsh Cob x Welsh Mountain = Welshponny av Cobtyp

Welsh Cob x Welshponny = Welshponny av Cobtyp eller Welsh Cob (beroende på mankhöjd, ej önskvärd korsning)

Welsh Cob x Welshponny av Cobtyp = Welshponny av Cobtyp eller Welsh Cob (beroende på mankhöjd)

Welsh Cob x Welsh Cob = Welsh Cob eller Welshponny av Cobtyp (beroende på mankhöjd)

Welsh Cob x fullblod = Anglo Welsh

Welsh Cob x annan ras = Welsh Partbred

De flesta Welsh Cob återfinns inom D-ponnymåttet men det finns ingen övre gräns för hur höga de får bli. Lägsta gräns är 137,2 cm och under den gränsen blir det automatiskt en Welshponny av Cobtyp. Den vanligaste mankhöjden är 142-150 cm och den vanligaste färgen är fux.

Rasstandard för Welsh Cob sektion D

Höjd: Minimum 137,2 cm  (13.2 hh)

Färg: Alla färger utom skäck är tillåtna. 

Typ: Stark, tålig och aktiv med ponnykaraktär och med så mycket massa som möjligt. 

Huvud: Vackert och med ponnykaraktär. Grovt huvud eller konvex nosrygg ej önskvärt. Ögonen ska vara livliga, uttrycksfulla och placerade långt isär. Öronen ska vara små och väl ansatta.

Framparti: Halsen ska vara lång och välburen, djup och muskulös. Hos äldre hingstar tendens till kraftig utfylld mankam. En lång väl liggande bog.

Bål: Rygg och länd ska vara muskulös och stark. Bröstet ska ha ett gott djup med välvda revben. 

Extremiteter: Underarmen lång, stark och rak. Knäna väl markerade, breda skenor. Bakbenen starka och muskulösa samt välproportionerliga. Hasen kraftig, torr och med markerad hasspets. Hasen får inte vara för mycket vinklad och får inte gå bakom en rät linje dragen från bärbensknölen ned till kotleden. En viss mängd hovskägg är tillåtet, men ej grovt stripigt hår. Runda hovar med god hornkvalitet. 

Bakparti: Korset önskas långt och starkt. Ett sluttande eller stupande kors godkännes inte. Svansen ska vara väl ansatt. 

Rörelser: Fria och kraftfulla. I travet ska knäet vara böjt och hela frambenet ska sträckas ut från bogen och så långt fram som möjligt. Hasarna ska böjas in under kroppen och steget ska hämtas rakt och kraftfullt.

Karaktär: Godlynt och lättlärd. Rörlig, stark, uthållig och säker på foten. En idealisk familje-ponny/häst kapabel att bära såväl vuxna som barn. Utmärkt körponny/häst.

Rasstandarden är hämtad från Svenska Welshponny och Cob Föreningen